100 jaar in één dag, Woerden in de 16e eeuw

29/10/2013 - De 16e eeuw is een eeuw van grote veranderingen. De overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd, de reformatie en de onafhankelijkheidsstrijd hebben ook in de Woerdense geschiedenis hun sporen achtergelaten. De SHHV en het Stadsmuseum organiseren samen met andere organisaties, zoals de Petruskerk, het Klooster en de Realiteit een scala aan activiteiten, waarmee u op zaterdag 9 november in één dag een beeld krijgt van honderd jaar verandering in de 16e eeuw.

De activiteiten zijn in en vóór het Stadsmuseum en de Petruskerk. De dag wordt geopend met een lezing over de 16e eeuw door Lex Albers, voorzitter SHHV, en het nieuwe prentbriefkaartenboek wordt aangeboden aan een bekende Woerdenaar. Vervolgens bent u welkom bij:

Spektakelstuk: SCHANDALIG!
Drie keer die dag zal dit spektakelstuk over de bijzondere beeldenstorm in Woerden worden opgevoerd.

Het Museum: het Historisch Warenhuis met interessante informatie, boeken etc.

BEGANE GROND
• Informatiebalie en boekentafels over de geschiedenis van Woerden en de regio, o.a. over de Oude Hollandse Waterlinie.
• Lees- en koffietafel: Hier treft u andere geïnteresseerden en historische boeken en tijdschriften.
• Het Jeugdhonk: Kinderen tot 12 jaar kunnen hier terecht. Kom luisteren naar spannende historische verhalen of teken en kleur mee aan ons eigen kunstwerk. Wil je een leuke prijs winnen? Maak dan de quiz en test je kennis over “Het water in Woerden in de zestiende eeuw!”

EERSTE VERDIEPING
• De Goudse antiquaar Ad den Edel taxeert tijdens de boekenbeurs oude ansichtkaarten met stads- en dorpsgezichten, molens, stations, militair, scheepvaart, hondenkarren, treinen enz. Het is ook mogelijk albums of losse ansichten te koop aan te bieden of te ruilen tegen streekboeken en/of -prenten.
• Dick Daniëls en Bart van der Meer zijn aanwezig met hun collectie ansichtkaarten, prenten, gravures en boeken uit Woerden.
• In de Vroedschapzaal worden presentaties verzorgd over het Wonder van Woerden, de Beeldenstorm en de Bouwgeschiedenis van het oude stadhuis (nu museum).

TWEEDE VERDIEPING
• Het nieuwe boek Woerden binnen de Stadsgracht en de video van de Stichting Historische Spelen zijn hier verkrijgbaar.
• Archeologische vondsten uit de 16e eeuw van Mart Scheer, Gerard van der Vlist en Hans Kooijman.

De Petruskerk
In de Petruskerk zijn de hele dag rondleidingen door gidsen. Zij vertellen over de geschiedenis van de kerk en bijzondere objecten, zoals bijv. het glas in loodraam van het Wonder van Woerden. Het orgel wordt bespeeld en een DVD over Jan de Bakker is te bekijken. De specialiste mw. van Vlierden vertelt over de uit de Beeldenstorm daterende unieke beelden, die speciaal voor deze gelegenheid in de Petruskerk worden tentoongesteld.

In de Petruskerk zijn ook koffie, thee, frisdrank en lunchgerechten verkrijgbaar, verzorgd door Concordia. U bent de hele dag welkom op beide locaties en de toegang is gratis. Wel stellen wij het op prijs als u uw Museumjaarkaart bij het betreden van het Stadsmuseum bij de balie wilt tonen.

Openingstijd: 10 uur tot 17 uur. 

Toegang gratis.

Beeldengroep in Petruskerk

Beeldengroep in de Petruskerk