Hallo daglicht…..een must voor iedere Woerdenaar

13/05/2016 - Wist u dat Woerden werd belegerd door de Spanjaarden in 1575/1576, dat de stad ternauwernood ontsnapte aan de moordlustige vijand? En wist u dat de stad zo potdicht zat dat er noodgeld werd vervaardigd? Dit verhaal, de situatie van toen afgebeeld op een paneel, is inclusief het echte noodgeld momenteel te zien in het Stadsmuseum. Dit alles in de zeer aantrekkelijke tentoonstelling Hallo Daglicht met bijzondere objecten uit depot die zelden worden tentoongesteld.

Musea hebben meestal een veel uitgebreidere collectie, dan wat ze kunnen exposeren. Naar ik heb begrepen wordt slechts zo’n 10% getoond, de rest is dus vrijwel nooit te zien. Die ligt dan in een depot (met klimaatbeheersing)te wachten, in de hoop dat er misschien ooit in de toekomst nog een keer iets mee gedaan kan worden.

Ook het Stadsmuseum Woerden heeft zo’n depot en dat staat aardig vol. Ik ben er wel eens geweest en dan gaan je vingers jeuken. Dit moeten de mensen toch zien? Gelukkig kwam het Stadsmuseum ook op dat idee en er werd besloten om (een deel) van de stukken in het depot een keer aan het daglicht bloot te stellen, onder de toepasselijke titel Hallo daglicht….

En wat een rijkdom. Twintig eeuwen kunst van anonieme kunstenaars en van kunstenaars die we van naam kennen. Woerden heeft er veel meer (levende en niet-meer-levende) dan we ons realiseren. Ik heb wel eens een lijstje gemaakt en kom over de 25 namen. En een aantal heeft wereldfaam verworven. Denk aan Herman van Swanevelt, Leo Gestel en vader Gerrit en zoon Cornelis Vreedenburgh. Wat een kracht spreekt uit deze werken. Soms zeer gedetailleerd en soms met weinig verfstreken blijken ze in staat om iets neer te zetten, dat soms eeuwen later nog indruk maakt.

Of de objecten van Jan Kriege, bijvoorbeeld een tombakvaas (tombak is een speciaal soort messing, een legering van koper en zink). Een vaas van meer dan een meter, die uit een stuk metaal is vervaardigd. Dat vergt grote vaardigheid en inzicht.

Daarnaast zijn er tal van voorwerpen die een historische betekenis hebben voor Woerden, Romeinse vondsten, vaandels, hoeden, epauletten, de sleutel van de Rietvelder poort (waarvan ook een schilderij en een sluitsteen boven de poort nog bewaard zijn gebleven en nu te zien zijn). Maar ook anonieme werken, zoals het schilderij uit ca. 1600 van het beleg van Woerden door de Spanjaarden in 1575/1576. Levensgroot hangt het te pronken in de eerste hal. Of het wandkleed uit de 18e eeuw, dat te kwetsbaar is om permanent te tonen, maar nu tijdelijk wel te zien is.

Kortom, nog tot 26 juni valt er veel te genieten van afbeeldingen en voorwerpen die een relatie hebben met de Woerdense geschiedenis. Een must voor historisch geïnteresseerden en voor mensen die van kunst houden. Elk object vertelt een verhaal, maar ook kun je komen kijken naar de kwaliteit van het getoonde werk. Het zijn echt kunstenaars, die in staat zijn geweest om een gevoel of een sfeer over te brengen. Als je wat langer blijft kijken en het getoonde op je in laat werken, komt dat gevoel ook binnen.

Ik heb genoten van deze expositie en ik gun ook anderen om van deze bijzondere expositie te genieten. Dus kom vooral een kijkje nemen. Voor de toegangsprijs hoef je het niet te laten.

Lex Albers
 

Het beleg van Woerden 1575/1576 (anoniem, ca. 1600)