Harmelen en de Canon van Utrecht

30/09/2013 - Op dinsdag 1 oktober houdt dr. Anne Doedens in Harmelen een lezing getiteld: "De Canon van Utrecht en de steden en dorpen van het Westelijke Sticht in de 16e-19e eeuw".
De heer Doedens is de schrijver van het boek De Geschiedenis van Utrecht, dat die avond ook verkrijgbaar is. De lezing wordt georganiseerd door de SHHV. De toegang is vrij. De avond begint om 20.00 uur.

Dr. Anne Doedens schreef: Geschiedenis van Utrecht. De Canon van het Utrechts Verleden. Dit boek gaat over vragen als: wat maakt de centrale provincie van Nederland historisch zo interessant? Wat is essentieel in de geschiedenis van de provincie Utrecht? Waar kan men daarover meer vinden? Waar kan men in gewest en stad Utrecht met eigen ogen de belangrijke “plaatsen van herinnering” nog zien?

In zijn lezing gaat Doedens in op de betekenis van het westelijk weidegebied voor zijn Canon, met name in de 18de en 19e eeuw. Wat is het aandeel van dit Westelijke Sticht in de nieuwe tijd in deze gewestelijke Canon? Onderwerpen als de historie van het waterbeheer, opvallende gebeurtenissen en zaken uit de historie van Woerden, Harmelen, Linschoten, Montfoort, Oudewater, komen aan de orde. Verder zal Doedens kort ingaan op vragen als Wat betekende de Nederlandse opstand van de 16e eeuw voor Woerden en Oudewater? Wat gebeurde er in 1672, bij de inval van de Fransen? In zijn Canon behandelt Doedens verder ook zulke uiteenlopende maar belangrijke zaken als het werk van Herman de Man, de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie, de Fransen in Woerden in 1812/3 etc. Allemaal onderwerpen die van bovenlokale betekenis zijn en een plaats in een gewestelijke Canon verdienen. Meer over dit boek vindt men op www.geschiedenis.nl/index.php?go=home.showBericht&bericht_id=3615.
 

De lezing vindt plaats op: dinsdag 1 oktober 2013 van 20.00-22.00 uur
in:  ’t Trefpunt, Iepenlaan 2, 3481 XA Harmelen

De toegang is gratis.
 

afbeelding van het boek

Het boek van A. Doedens

Meer cultureel nieuws