Het Houten Zwaard

25/09/2014 - In de Bibliotheek Het Groene Hart, in het gebouw De Beuk aan de Meulmansweg is gedurende de maand oktober een bijzondere tentoonstelling te zien. De tentoonstelling is gekoppeld aan een onderwijsfilm en een lespakket die gratis voor het onderwijs beschikbaar zijn. Er is ook een verhalenwedstrijd georganiseerd.

De Corbulo-Stichting (een groep re-enactors) en Phalera filmworks hebben samen een gladiatorenfilm gemaakt, speciaal voor het onderwijs. Het Houten Zwaard vertelt het verhaal van een jonge Bataafse gevangene die wordt opgeleid tot gladiator om te vechten in de arena's van Noviomagus (Nijmegen) en Vetera (Xanten) aan de noordgrens van het Romeinse rijk.

Aan de film is een lespakket gekoppeld, dat gebruikt kan worden in de hoogste klassen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

De tentoonstelling toont de rekwisieten en een aantal kostuums die in de film gebruikt zijn. Deze zijn alle vervaardigd op basis van archeologische vondsten en dus historische verantwoord.

Aan de tentoonstelling is ook een verhalenwedstrijd gekoppeld voor alle leeftijden. Kom dus langs, bekijk de film en de tentoonstelling en laat je inspireren tot het schrijven van een verhaal. Op de website van de Bibliotheek Het Groene Hart en bij de tentoonstelling is meer informatie te vinden over deze verhalenwedstrijd. Inzenden kan tot 25 oktober 2014. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 8 november om 11 uur in de bibliotheek.

Wat is Re-enactment

Re-enactment is het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van historische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld belegeringen en veldslagen. Daarbij worden de kleding en hulpmiddelen zo natuurgetrouw mogelijk nagemaakt op basis van onderzoek van (restanten van) historische objecten. Er zijn re-enactors van alle historische periodes. De re-enactmentstichting Corbulo richt zich op de Romeinse geschiedenis in de lage landen (Germania Inferior) in de tweede helft van de eerste eeuw.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website  http://www.hethoutenzwaard.nl. Hier kunt u ook de film bekijken en het lespakket downloaden.

De website van de bibliotheek Het Groene Hart is hier te vinden.

 

Filmposter

Meer cultureel nieuws