Nieuwe tentoonstelling Stadsmuseum

19/11/2013 - Deze winter staat het Stadsmuseum Woerden geheel in het teken van mode! Tijdens de tentoonstelling ‘Elements of Fashion’ wordt de toon gezet door hoeden van Sietje Dekker-Bijhouwer, sieraden van Linda Ezerman, tassen van Maureen Jonkman en Martine den Haan, laarzen van Rachel de Kler en kleding van Lia Luijendijk. De tentoonstelling draait om aarde, lucht, water en vuur en iedere zaal staat in het teken van één van deze vier elementen. De mode balanceert op de rand van draagbaarheid. Sommige stukken, zoals de sieraden, zijn bedoeld om echt gedragen te worden. Anderen, zoals de laarzen en kleding, verbeelden vooral het idee of concept van de kunstenares. Ze zijn gemaakt om van een afstandje te bewonderen of van dichtbij te bekijken en aan te raken.

Ambacht

Naast het artistieke ontwerp is ambachtelijkheid van belang in het werk van de kunstenaressen. Het omzetten van een idee naar een drie dimensionaal kledingstuk of accessoire vereist specifieke vaardigheden zoals moulage -materialen in model brengen op een hoedenblok, paspop of schoenleest- of patroontekenen. Daarna worden de moeilijk verwerkbare stoffen zoals stug leer, fragiel plastic of zelf ontwikkeld textiel in hun juiste vorm gebracht. Bij het maken van laarzen en tassen komen vluchtige stoffen, grote machines en spierkracht kijken. Hoeden en kleding vereisen specifieke steken en naaitechnieken. Voor de sieradenmaakster blijft het niet meer bij het oude ambacht van de edelsmid. Zij gebruikt naast zilver en goud ook nieuwe en gebruikte materialen zoals polymeerklei, wol, rubber en hars.

De vier elementen
De exposerende kunstenaressen zijn met elkaar verbonden door hun fascinatie voor de natuur. De vier elementen roepen tegenstrijdige gevoelens van verwondering, vrijheid, spanning en vrolijkheid in hen op. Strandwandelingen aan de Noord Hollandse kust geven Linda Ezerman een gevoel van geborgenheid, maar ook het vermoeden van gevaar. Sietje Dekker-Bijhouwer denkt terug aan wandelingen in haar jeugd met haar vader die haar de namen van de planten leerde die ze samen tegenkwamen. Lia Luijendijk voelt vooral verwondering voor de vier elementen en Rachel de Kler richt zich op hun fijne uitwerking zoals ijs, vliegen en lange wandelingen. Martine den Haan en Maureen Jonkman zijn vooral gefascineerd door het effect van tijd op de natuur. Ze verbeelden verschillende groeiprocessen door hun tassen te combineren met beeldmateriaal zoals ingelijste foto’s.
 

Meer lezen
Ga dan naar de website van het Stadsmuseum.

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingstijden van het museum in de periode 14 december 2013 tot en met 2 maart 2014.

 Lia Luijendijk, Hestia, uitbarsting van een vulkaan,

Lia Luijendijk, Hestia, uitbarsting van een vulkaan,