Cor van Bemmel,
oorlogsheld uit Harmelen

14 augustus 1912

21 maart 1945

Cornelis (Cor) Hendrik van Bemmel

Ridder  Militaire Willemsorde 4e Klasse (RMWO 4)


 Cor trad op 28 juni 1932 als vrijwillig dienend huzaar in dienst bij het Wapen der Cavalerie en werd op 17 april 1938 bevorderd tot wachtmeester.

Tijdens de mobilisatie was hij ingedeeld bij het 4e Regiment Huzaren, dat in ten westen van Arnhem was gelegerd. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 voerde het regiment vernielingen uit en trok zich daarna terug achter de Grebbelinie naar Leersum. Vandaar werden verdedigende acties tegen de binnendringende Duitse troepen uitgevoerd. Op 13 mei trok zijn eenheid terug zich verder terug naar IJsselstein.

Na de capitulatie en demobilisatie kwam hij korte tijd terecht bij de Opbouwdienst, maar door de pro-Duitse elementen in de leiding, verliet hij in het najaar van 1940 de dienst en keerde hij terug naar Harmelen.

Hij sloot zich vervolgens aan bij een groep voormalige militairen, die voornemens waren de Duitse bezetter zoveel mogelijk te benadelen. Deze groep zou onder meer enkele loodsen met Duitse munitie op het vliegveld Soesterberg in brand hebben gestoken. Toen de Duitsers ucht kregen van zijn activiteiten dook hij onder, eerst in Hoevelaken en daarna in Soest.

Op 5 juni 1941 vertrok hij naar Frankrijk, waar hij in contact kwam met de Franse ondergrondse en voor hen inlichtingenwerk en koeriersdiensten uitvoerde. Hij kwam in dat verband ook regelmatig in Zwitserland, maar daar werd hij gearresteerd en geïnterneerd. Hij verbleef vervolgens in verschillende kampen.

In oktober 1943 kwam de toestemming Zwitserland te verlaten. Met een groep andere Nederlanders trok hij door Zuid-Frankrijk over de Pyreneeën naar Spanje, waar hij na enig oponthoud door mocht naar Portugal. In februari 1944 vloog hij van Lissabon naar Engeland. Na een uitgebreide controle van zijn antecedenten en een theevisite bij Koningin Wilhelmina volgde hij een opleiding tot geheim agent.

Onder de schuilnaam Henk Verhoef werd hij in de nacht van 5 op 6 oktober 1944 met een radiozender en -ontvanger gedropt bij Schoonlo in Drenthe en daarna ondergebracht in Assen. Vanuit verschillende locaties zond hij de berichten van de Ondergrondse door naar Londen.

Als laatste verrichtte hij dit werk vanuit het huis van de familie De Ruiter. De Duitsers kregen uiteindelijk lucht van de activiteiten en wisten de zender uit te peilen. Op 21 maart 1945 werd het huis omsingeld. Een zoektocht door het huis leverde aanvankelijk niets op, maar een daar aangetroffen vreemd jasje en een speurhond leidden de Duitsers naar zijn schuilplaats. Na eerste de hond en daarna twee Duitsers te hebben gedood, werd hij zelf door een kogelregen getroffen. Opname in het ziekenhuis mocht niet meer baten. Hij stierf nog dezelfde dag.

Onder de naam Henk Verhoef werd hij in Assen begraven. In september 1945 volgde de herbegrafenis te Harmelen en sinds 24 januari 2008 rust hij op het Ereveld te Loenen (Vak A nr. 1056).

Postuum werd hem op 30 augustus 1948 de Militaire Willemsorde (RMWO 4) verleend.

Zijn voormalige commandant in Londen schreef na de oorlog over hem: ‘getrouw tot het laatst’, en ‘een uitmuntend wachtmeester die zijn land in de moeilijkste omstandigheden voorbeeldig wist te dienen’.

Kortom:      Een dapper man

Sponsors monument:



Toelichting monument Cor van Bemmel

Het monument is ontworpen door Ineke Smienk (Utrecht, 1956) , wonend en werkend in Harmelen.

Het werd op 4 mei 2015 onthuld door majoor Marco Kroon, Ridder Militaire Willems-Orde en Burgermeester  Molkenboer  van Woerden.

De 3 gestyleerde stenen zuilen voor Cor van Bemmel omarmen het oudere monument  “De Kei” die alle slachtoffers van WO II herdenkt. Het symboliseert de verzetsheld die de slachtoffers van de oorlog probeert te beschermen.

De middelste zuil heeft een inzet van glasfusie. Dit glaspaneel verbeeldt op abstracte wijze de dropping van Cor van Bemmel vanuit Engeland boven Nederland.  Een stralend middelpunt in het monument, de kleuren geven aan waar hij vandaan kwam, afdalend vanuit de hemel naar de aarde. Op subtiele wijze zijn er parachutes in het paneel verwerkt, naar gelang de weersomstandigheden zijn zij meer of minder zichtbaar.

Technische gegeven:

Materiaal:
Steen: Serpentino
Glas: Bullseye
Afm.: 1.30 x 2.00 m (1x) en 0,80 x 1.00 m (2x)

Uitgevoerd door Het Steenen Huys, Woerden
Geplaatst door fa. Kwakkenbos, Harmelen

De werkgroep die het monument tot stand bracht bestond uit:

Bert van Elk
Mieke Schilder (initiatiefneemster)
Ineke Smienk
Nico van der Steeg
Teuny van Wijngaarden