Woerdense vakantieweek

37

De Woerdense Vakantieweek bestaat sinds 1954 en is daarmee, op de Woerdense najaarsmarkt na, het oudste traditionele feest in Woerden. Jaarlijks worden er in de laatste week van de zomervakantie activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Voorstellingen, wedstrijden, optochten, films en muziekavonden..het gebeurt allemaal in de Woerdense Vakantieweek, die ontstond op initatief van burgemeester H.H.C. Vos (1951-1965). De burgemeester vond, dat er ook vertier moest zijn voor de jeugd die in de zomer niet op vakantie kon. Hij bracht een aantal mensen bij elkaar uit de Woerdense wijk- en sportverenigingen, die vanaf juli 1954 de Woerdense Vakantieweek (WVW) uit de grond stampten. Groentenhandelaar Rinus van Eijken, die zijn bedrijf aan de Rijn had, werd de eerste voorzitter; hij en vooral bestuurslid en latere voorzitter (presidente) mevrouw Teunie van der Marel-van der Meer waren tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw dé regelaars van het evenement. Ook gemeenteambtenaar J. Jansen, museumconservator en cultuurliefhebber, als secretaris en drankenhandelaar C. den Blanken behoorden tot de organisatoren van het eerste uur. Allemaal vrijwilligers, zoals het tot op de dag van vandaag nog altijd is.

Oorspronkelijk was de Woerdense Vakantieweek vooral een activiteit voor kinderen. Al vrij snel werd het aanbod aan vermaak uitgebreid met voornamelijk muzikale feestelijkheden in de avonduren. De eerste “vacantieweek” in 1954 (van 16 tot en met 21 augustus) had al een taptoe op woendagavond en werd op zaterdagavond afgesloten met een optreden van de Boerenkapel. Enkele jaren later ontstond een traditie, die tot op heden is gehandhaafd: de familieavond op zaterdag, afgesloten met een groot vuurwerk.

Het Excercitieveld was vanaf het begin dé plaats, waar de vakantieweek zich afspeelde. Bij de voorstellingen zat het publiek op lange houten banken en keek naar hetgeen zich op het enorme overdekte podium afspeelde. Jarenlang stond ook de gemeentelijke muziektent op het veld opgesteld, vaak als ‘tribune” voor hooggeplaatste figuren.
Zo’n hooggeplaatste, misschien wel de hoogst geplaatste, figuur was de Jeugdkoningin. Vanaf 1959 is zij, vergezeld van twee hofdames, het gezicht van de Woerdense Vakantieweek. Elk jaar zijn drie Woerdense tienermeisjes een week lang het middelpunt van de gebeurtenissen. Gekleed in prachtige gewaden vertegenwoordigen zij de vakantieweek bij officiele gebeurtenissen, leggen ze bezoeken af aan verzorgingscentra in de stad en reiken ze de prijzen uit bij wedstrijden en optochten. Voor deze functies melden zich jaarlijkse vele meisjes en jonge vrouwen aan en het bestuur heeft het niet makkelijk de meest geschikte ervoor uit te kiezen.

De Woerdense vakantieweek duurde aanvankelijk zes dagen, van maandag tot en met zaterdag. Mettertijd werd het een ruime week, die op vrijdagavond begon en op zaterdagavond van de week erop eindigde. Soms zelfs op zondagochtend, als de familieavond uitliep en het vuurwerk, in de jaren ’80 meestal tot woede van orthodox-protestantse kerken en politic, een beetje uitliep.

Verschillende activiteiten in de vakantieweek dateren al uit de jaren ’50 en ’60 en bestaan, in gemoderniseerde vorm, nog altijd. De familieavond is daarvan een voorbeeld. Andere zijn de lampionoptocht voor kinderen op de vrijdagavond, de brandweermiddag voor de jeugd, de “Junior Amateurshow” (een talentenjacht voor kinderen met als prijs een optreden op de familieavond), een avond met popmuziek op vrijdag en de jeugdmaskerade op de slotmiddag.

In 2003 kreeg de Woerdense Vakantieweek een mascotte: een gele mannetjeseend, een woerd, in wit t-shirt en blauwe broek. Deze eend met de naam Woerdy symboliseert sindsdien met de Jeugdkoningin het evenement: een enorme plastic Woerdy staat sinds enkele jaren in de nabijheid van het Exercitieveld om jong en oud te verleiden het feest te bezoeken.

Andere activiteiten op het exercitieveld

Het aantal evenementen dat inmiddels in het zomerseizoen op het exercitieveld wordt georganiseerd, neemt gestaag toe. Zo is er sinds 2005 jaarlijks rond half juli een Harleydag, er zijn paardenwedstrijden, het circus vindt er een plaats enz.

 

Reageren

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.
Uw reactie wordt gepubliceerd zodra deze door de redactie is goedgekeurd.

Woerdy, de mascotte van de Woerdense Vakantieweek sinds 2003

Woerdense vakantieweek in volle gang

Jeugdkoningin en hofdames tijdens de 21e Woerdense Vakantieweek in 1974

Zie voor meer oude foto's het foto-archief op www.vakantieweek.nl

Samenvatting Woerdense Vakantieweek 2011

Familieavond Woerdense Vakantieweek 2012

Familieavond Woerdense Vakantieweek 2014

Meer weten

Meer lezen
- Verweij, Daniëlle, en Edwin Hoogendoorn Woerdense Vakantieweek…het ontstaan van een fenomeen (Woerden, 2003)

Archieven
Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard,
-archief W276, collectie Woerdense Vakantieweek, 1954-1988 (vooral foto’s en knipsels)
 

Links

Website
De website van de Woerdense Vakantieweek
Een site gevuld met filmpjes over de Woerdense Vakantieweek

De website van de Harleydag Woerden

 

 

 

 

Kijken en beleven
Woerdense Vakantieweek: elk jaar in de laatste week van de zomer-schoolvakantie op het Exercitieveld in Woerden